Läs mer

110 tjejer kodar på Academy!

Att så många tjejer vill lära sig programmera (...) är hoppfullt för en bransch som inte bara saknar 30 000 i Sverige idag med rätt IT-kompetens utan där kvinnor verkligen är underrepresenterade.

I lördags var det Open House @Academy i samarbete med Tjejer Kodar. 110 tjejer var anmälda till en hel dag av programmering, workshops och inspirationsföreläsning. Webbspåret för nybörjare med introduktion till HTML, CSS och JavaScript var fullsatt medan ett lite mindre gäng gick det mer avancerade spåret i C#.NET.

Efter presentation och introduktion av Academy och våra intensivutbildningar tog instruktörerna för de två spåren vid. Både lärare från våra utbildningar och såväl nuvarande som tidigare deltagare på programmen höll i code alongs och hjälpte tjejerna under workshopsen.

Halvvägs in i förmiddagen kom Sveriges Radio P4 förbi och sände live. De pratade både med Sandra från Tjejer Kodar och deltagare på eventet. Sammanfattningsvis är upplevelsen att fler liknande initiativ behövs för att sänka trösklarna in i branschen. Det finns uppenbarligen ett stort intresse när 110 tjejer anmäler sig till ett Open House där man får prova på att programmera.

Innan förmiddagen var slut hölls en break out-session med Erisa Dervishi, data engineer på Magine TV på temat ”benefits of having a datadriven organization”. Här är hennes outline på sin session;

“Have you ever wondered how multi billion companies like Facebook make their money, without you giving them any? It’s all about data, your data. But how does your data make such an impact, how is it gathered, used and what kind of useful information can companies get out of it. Most importantly, how can you improve your software by turning this data into useful information?" 

Sen var det dags för lunch och nätverkande med många nya bekantskaper. Det blev mest kodsnack och diskussioner om hur vi kan få fler tjejer att bli nyfikna på IT-branschen. Så fort sista dumplingen blivit uppäten började vi programmera på de två kodspåren igen. C#.NET byggde vidare på sin applikation och nybörjarna på webbspåret gick över på JavaScript och började bygga in fler funktioner på den webbsida som de skapade under en workshop.

När dagen närmade sig sitt slut undrade nog många var tiden tagit vägen, det är verkligen lätt att fastna i programmeringen och en vilja att gå vidare för att lösa nästa problem. Från Academy är vi väldigt nöjda med dagen och tycker det är jättekul att så många tjejer vill lära sig programmera. Det är hoppfullt för en bransch som inte bara saknar 30 000 i Sverige idag med rätt IT-kompetens utan där kvinnor verkligen är underrepresenterade.

Vi ser redan fram emot nästa Open House @Academy!

Mer på temat 

#aktuellt

Johan satt i en liten by i nordöstra Malaysia när han sökte till Academy. Några månader senare befinner han sig 9200 km norrut, nämligen i Kista i Stockholm, där han spenderar dagarna med att knacka kod. Nu i januari kommer han påbörja ett nytt äventyr som programmerare på ÅF. Hur har vägen hit sett ut? Vi träffade Johan för att höra mer.

Läs mer

2018 närmar sig sitt slut och det är med ödmjukhet och stolthet som vi på Academy ser tillbaka på året som gått. Det känns som att det var igår vi stod inför 2018 och med stora planer på nya program vi skulle genomföra och fler länder vi skulle etablera i. Ni ska nu få följa med i en kort återblick om vad som hänt det senaste året och kanske även in i sneek peek på vad 2019 har att vänta.

Läs mer

Intresserad av en karriär inom JavaScript? Alumnen Igor berättar här varför han valde en karriär inom JavaScript efter sin examen som civilekonom från Linköpings universitet.

Läs mer

Sabina gick Academys sommarprogram och jobbar idag som projektingenjör på ett anläggningsprojekt i Södertälje. Projektet heter Mälarprojektet och där ska kanalen breddas och en ny sluss byggas. Vi har träffat henne för att höra mer om hennes resa efter examen.

Läs mer

Vi är väldigt stolta att kunna titulera oss som Årets affärsmodellutmanare på Business Model Summit.

Läs mer