Läs mer om programmet här
Läs mer

Yrket som distributionselektriker – en ständig utvecklingskurva

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
”Jag har jobbat på Vattenfall sen 1991 och jag har inte ångrat det en enda dag” - Johan, Distributionselektriker

Johan jobbar som distributionstekniker på Vattenfall Services. Academy träffade honom för att höra mer om denna spännande roll och vad som gjort att han stannat på Vattenfall Services sen 1991.

Rollen som distributionselektriker

Johan berättar att man i rollen som distributionselektriker till 95% jobbar ute i det fria. Man jobbar ofta i olika projekt med bland annat reparation och underhåll av ledningar, ställverk och nätstationer. ”Idag har jag skarvat en högspänningsledning till ett bostadshus och i helgen jobbade jag med ett linjefel där några kablar i luften gått av”, förklarar Johan. Johan tillhör ett team i Uppsala som totalt består av ett tjugotal personer. Teamet beskriver han som ett härligt gäng killar och tjejer, som sitter i olika roller som bland annat beredare, projektledare och distributionselektriker som Johan. ”Jag har jobbat på Vattenfall sen 1991 och jag har inte ångrat det en enda dag”, berättar Johan. Han beskriver att det han tycker är extra skönt är att man sköter sig själv och jobbar med frihet under ansvar. ”Jag skulle inte vilja byta jobb för jag trivs så bra här”, fortsätter han.

Ute på uppdrag jobbar Johan i lag tillsammans med kollegan Jimmy. ”Eftersom det handlar om högspänningsel måste vi alltid ha ett högt säkerhetstänk”, förklarar Johan. Rollen innebär en stor variation vilket Johan tycker om. ”Ena dagen hänger man i en stolpe och andra dagen ligger man i en skarvgrop och jobbar med kablar som ligger nedgrävda i marken”, berättar han. I perioder kan det bli mer att göra än vanligt, om det varit storm exempelvis, och det är just vid såna utmaningar som Johan trivs allra bäst. ”Till och med jag stöter på nya saker hela tiden, man blir aldrig fullärd”, fortsätter Johan.

Ett jobb för den praktiskt lagda

När Johan reflekterar över vilka egenskaper man behöver för att trivas i rollen så menar han på att man ska vara praktiskt lagd och gilla att jobba med händerna. Johan beskriver att han gärna ser fler tjejer i rollen. ”Yrket passar tjejer också, det är inga konstigheter. Det hade varit roligt om fler tjejer sökte sig till oss”, säger han. Johan välkomnar initiativet Academy gör tillsammans med Vattenfall Services. ”Det är jättebra att nya, unga människor kommer in i branschen”, säger han. Johan beskriver att man måste vara driven, nyfiken och våga ställa frågor och be om hjälp för att trivas i rollen. Om man gör detta har man alla förutsättningar för att trivas i rollen som distributionselektriker menar Johan.

Vill du bli Johans kollega på Vattenfall Services i Uppsala, eller varför inte i Jordbo? Med Vattenfall Services Academy har du nu chans att påbörja resan för att bli distributionselektriker på 12 veckor. Gör våra urvalstester idag!

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-10-23
Träffa Oscar, vår lärare i C#.NET

Lärarna är extremt viktiga för oss på Academy. Det är dem som pushar, coachar och utmanar våra deltagare varje dag. Men vilka är våra lärare och vad gör de när det inte undervisar på Academy? Vi ställde några frågor till en av dem, Oscar Olsson, som utbildar inom C#.NET.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-10-22
Hur är det att jobba med Salesforce? En av världens främsta CRM-plattformar

Just nu har Academy ett samarbete med Salesforce, där du har möjlighet att utbilda dig på 12 veckor och efteråt jobba med en av världens största CRM-plattformar. Vi pratade med Tine Engberg, som är Salesforce-konsult på Accenture för att höra mer om hur det är att jobba med Salesforce.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-10-15
Marcus tipsar om varför du ska börja jobba på STANLEY Security

Just nu rekryterar vi till ett nytt program i samarbete med STANLEY Security, en intensivutbildning där du blir IT-konsult inom service eller installation på 12 veckor. Marcus Åström har jobbat på STANLEY Security de senaste 11 åren och är nu systemspecialist. Vi träffar honom på kontoret i Linköping och pratar om varför man ska satsa på en karriär inom säkerhetsbranschen.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-10-11
"Det bästa med att jobba inom IT är att det alltid går att lära sig nytt"

Petter lärde sig programmera på 12 veckor med Academys intensivutbildning inom C#.NET sommaren 2017. Idag är han mjukvaruchef och leder ett eget team. Hör mer om hans resa här.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-10-25
Funktionalitet och design lockade Lina till en intensivutbildning i JavaScript

Nu är Academy tillbaka med en andra omgång vårt program i JavaScript. Men varför ska man söka till Academy och varför är just JavaScript så spännande? Vi har träffat alumnen Lina för att höra vad som fick henne att söka! Lina kommer från Eskilstuna och har en masterexamen i företagsekonomi sedan tidigare. Hon har även jobbat på en inköpsavdelning med administrering av masterdata. Sedan några veckor tillbaka har hon jobbat som IT-konsult på ett av Sveriges största telekomföretag.

Läs mer