”Vi söker inte efter rena kodknackare”

Konkurrensen om duktiga utvecklare blir allt hårdare mellan företagen, särskilt om de även ska ha ett affärssinne. IT-företaget Abalon hittade sina två nästa utvecklare av denna kaliber på Academys intensivutbildning inom Java som går nu under hösten 2016. Mikael Edgren, utvecklingschef på Abalon, berättar hur det gick till.
#samarbeten

Konkurrensen om duktiga utvecklare blir allt hårdare mellan företagen, särskilt om de även ska ha ett affärssinne. IT-företaget Abalon hittade sina två nästa utvecklare av denna kaliber på Academys intensivutbildning inom Java som går nu under hösten 2016. Mikael Edgren, utvecklingschef på Abalon, berättar hur det gick till.

Vad gör Abalon?

”Vi är ett företag inom Vismakoncernen som utvecklar lojalitetslösningar åt kunder främst inom detaljhandeln, till exempel Apoteket, Odd Molly, Indiska och K-rauta.”

Berätta lite mer om lösningarna.

”De bygger främst på Java men vi jobbar även med Microsoft SQL och webbaserade applikationer som exempelvis JavaScript och HTLM5. Våra lösningar hanterar sammanlagt åtta miljoner slutkonsumenter och varje dag samlar vi in mer än 40 miljoner köptransaktioner från ungefär 1 500 butiker, både fysiska och e-handel. Så det är minst sagt viktigt att lösningarna är välgjorda men också att de är användarvänliga.”

Hur ser du på konkurrensen om utvecklare?

”Abalon har en unik sammansättning av kompetens i affärs- och kundprocesser och en djup plattformskunskap. Därför ser jag en stor utmaning i att hitta duktiga Java-utvecklare som också har en förståelse för affärsnyttan hos produkten som de jobbar med. Även den sociala kompetensen är viktig för en kundnära organisation som vår och något vi värderar”, säger Mikael.

Hur kom ni i kontakt med Academy?

”Det var vår tillförordnade VD som tipsade mig. Han är även VD på Visma Retail och hade därifrån goda erfarenheter av utvecklare från Academys utbildning i C#.NET. Jag fick en beskrivning av deltagarna i den pågående Java-utbildningen och valde ut fem stycken som jag fick träffa direkt. Alla var starka kandidater så det var ett ganska svårt val redan i början av processen, vilket inte alltid är fallet.”

Vad letade ni efter hos dem?

”Kandidaterna som vi träffade hade blandade bakgrunder och flera hade erfarenheter från andra områden, något jag uppskattar. Vi söker inte efter rena kodknackare utan vill ha utvecklare med ett större affärsperspektiv. De måste kunna leverera affärsnytta och det är inte alla som förstår hur man gör det”, menar Mikael. ”Av de två som vi till slut valde har den ena nyligen avslutat sina internationella studier till läkare medan den andra har en universitetsutbildning i ekonomi och därefter har arbetat i försäkringsbranschen.”

Vad avgjorde valet?

”Båda hade bra resonemang i våra samtal kring programmering och utvecklarrollen. En av dem vill inte bara realisera lösningar som andra kommer på utan gärna vara den som själv kommer på lösningarna. Det är precis ett sådant driv och affärstänkande vi vill ha. Den andra konsulten hade en stark vilja att förbättra folks vardag, vilket är något du som utvecklare verkligen har möjlighet att göra om du lyckas skapa en bra användarupplevelse.”

Så du känner dig nöjd med valet?

”Absolut, jag tycker att det här är det ultimata teamet – de kan open source, det vet hur man gör lösningen och de vet hur får man folk att gilla den.”

 

Är du också intresserad av att ta in konsulter från Academy? Eller har ert företag ett specifikt behov av kompetens som inte går att hitta på arbetsmarknaden? Vi tar även fram skräddarsydda utbildningspaket för branscher med uttalad kompetensbrist. Kontakta Education Program Specialist Gabriel Fogelsjöö för att få ytterligare information. Eller läs mer på http://academy.se/forforetag/ 

Publicerat:_
2017-01-20
2016-11-01
Kandidaterna som vi träffade hade blandade bakgrunder och flera hade erfarenheter från andra områden, något jag uppskattar
Med en unik sammansättning av kompetens inom affärsprocesser, CRM och analys hjälper Abalon sina kunder att skapa insikt, relevans och ett ökat kundvärde.

Läs mer

”Ambition är det viktigaste”

Patrik Jönsson är lärare för Academy och berättar om sin upplevelse av utbildningen och ger tips till dem som söker sig till utbildningen.

Läs mer

Swedish Connection i Sundsvall tar in IT-konsulter från Academy

Swedish Connection i Sundsvall är ett IT-konsultbolag som hjälper sina kunder med totalansvar för systemleverans. De växer och behöver ta in ytterligare konsulter inom .NET för att stärka upp sina kundteam. Här berättar Susanne Byström, konsultchef på Swedish Connection om varför de tar in konsulter från Academy och hur deras verksamhet ser ut. Vi pratar även med Nicklas Hillgren som gick Academy C#.NET hösten 2015 och idag jobbar som konsult på Swedish Connection.

Läs mer