Läs mer

Sex kvinnor att inspireras av

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office

Idag är det Internationella kvinnodagen och vad passar då bättre än att lyfta kvinnor som påverkat och inspirerat våra konsulter?

Den 8 mars varje år infaller Internationella kvinnodagen, en dag som finns för att uppmärksamma det systematiska underordnandet av kvinnor i samhället, ojämställdhet och kvinnors situation runtom i världen. En väldigt viktig dag helt enkelt! När vi ställde frågan till våra konsulter om vilka som inspirerar dom så lyfts både författare, konstnärer och entreprenörer. Nu är det bara att inspireras!

”Min kvinnliga förebild är Jane Austen. Hon gick emot sin tids normer att gifta sig och bilda familj, och valde istället att satsa på en karriär som författare. Hon skrev romaner om kvinnor för kvinnor, i en värld där nästan alla författare var män. Jane Austen inspirerar mig till att följa mitt intresse för programmering, även om det är ett yrke dominerat av män. Hennes otroliga bedrift ger mig kraft att lita på mina egna förmågor, och utan det skulle jag inte vågat satsa på Academy och en karriär inom IT” - Elsa Nordén, C#.NET VT19

”Khatija, Fatima och Aisha är mina förebilder. De bar alla slöja men det stoppade inte Kahtija från att bli en framgångsrik entreprenör! Fatima bar på slöja men det stoppade inte henne från att bli en ledare! Aisha bar slöja men det stoppade inte henne till att vara en 'scholar'!" – Durre Shewar Malik, JavaScript VT19

”En av mina kvinnliga förebilder är humanitären Oprah Winfrey. Winfrey är en fenomenal kvinna som använt sina många motgångar och 'nay-sayers' motivera henne till att skapa en bättre värld för oss alla. Och viktigast av allt är att hon gjort det på sätt som hon älskar. Hon har och forsätter att inspirera mig varje dag till att studera på Academy och bli It-konsult, där jag i nära framtid får arbeta med teknik som kan hjälpa personer med diagnoser inom autismspektrum” – Arsema Kifle, JavaScript VT19

”Frida Kahlo är en av mina favoritpersoner. Hon var en intensiv, modig och fantastisk kvinna som lämnade efter sig ett fantastiskt arv – inte bara i form av sina målningar, utan också i sina ord och visdomar samt det exempel hon var i sin kamp. Hon har lidit mycket men hon har aldrig sett sig som ett offer” - Tania Villanueva, Redovisningsekonom VT19

Mitt favoritcitat från Frida är: ”Smärta, njutning och döden är inget mer än livets process. Den revolutionerande kampen hos denna process är en öppen dörr till intelligens”, fortsätter Tania.

Att fylla på IT- och teknikmarknaden med fler kvinnor är något Academy jobbar aktivt med.

”Alla vinner på att ha jämställda team och få fler perspektiv när produkter och tjänster ska skapas eller underhållas. Vi vet också att mer jämställda grupper leder till ökade resultat och dynamik på företag, vilket vi självklart vill vara med och bidra till! Vi har i snitt 35% kvinnor på våra program men är inte nöjda förrän vi nått 50%” – Emelie Bernhardsson, vd Academy.

”Jag har ingen specifik kvinnlig förebild men inspireras av många. Framförallt de som gör det de brinner för och inte ber om ursäkt för sig själva. De som står upp för sig själva och samtidigt backar andra. De tycker jag är förebilder!”, fortsätter Emelie.

Academy står bakom flera initiativ för att stödja kvinnor i IT-branschen. På söndag den 10 mars är vi med och sponsrar Pink Programmings kodevent. Om du inte har anmält dig se till att göra det direkt – där finns det ännu fler kvinnor att inspireras av!

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-03-15
Ett år efter Academy jobbar Satu som testare

‍Satu är född och uppvuxen i Raisio i Finland och flyttade till Stockholm som 19-åring 2012. Våren 2018 tog hon examen från Academy och idag jobbar hon som testare på ett företag inom försäkringsbranschen. Satu har alltid haft ett intresse för webb och kvalitetssäkring och vi ville höra mer om denna spännande roll.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-03-11
Jobbet som lönekonsult – mer än att bara knappa siffror

Louise har alltid varit intresserad av siffror. När hon blev uppsagd på grund av arbetsbrist från sitt jobb som ekonomiassistent såg hon chansen att specialisera sig mot lön. Academic Work sökte en lönekonsult till ett uppdrag hos Aspia och hon slog till direkt. Tre månader in i sin anställning har hon nu börjat landa och känna sig trygg i arbetet.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-03-05
Varför satsa på en karriär inom RPG-programmering?

Med RPG Academy har du nu möjligheten att lära dig programmering i stora, affärskritiska system. Men vad är RPG egentligen? Vi har träffat utvecklaren Christoffer från Apper för att ta reda på mer.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-02-28
Nils blev systemutvecklare i Sundsvall på 12 veckor

Nu är Academy äntligen tillbaka i Sundsvall. Nils tog examen från Academy i Sundsvall för ett halvår sedan. Vi har träffat honom för att höra hur det är att jobba som systemutvecklare.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-02-25
12 skäl att satsa på Academy om du vill byta till en karriär inom IT

En karriär inom IT låter spännande, men du kanske undrar varför du borde välja just Academy? Det kan våra alumner svara på! Vi frågade konsulter från tidigare program inom C#.NET och Java om varför de valde att byta karriär genom Academy. Här har vi samlat 12 skäl till varför du ska klicka in och göra urvalstesterna redan idag.

Läs mer