"Min roll idag består av kontroller på olika tryckkärl, däribland pannor. Dels kryper jag i kärlen för att kontrollera det tryckbärande skalet, sen testas även alla säkerhetsfunktioner". - Sanna Sandkvist
Sanna Sandkvist brinner för att ständigt utvecklas och att bygga relationer med sina kunder – detta har gjort att hon trivs extra bra i rollen som besiktningsingenjör. Vi träffade henne för att lära oss mer om vad man gör i rollen och varför du som kvinna inte ska tveka att ge dig in i denna bransch.
Hur började du din karriär?
Min pappa jobbade som drifttekniker på ett kraftvärmeverk och det fick mig att bli nyfiken på branschen. Jag började sen själv jobba på ett kraftvärmeverk som drifttekniker och fick då köra och övervaka pannor. En panna är ett tryckkärl där man eldar för att generera ånga, varm- eller hetvatten. Energin från bränslet omvandlas genom pannan och i slutändan produceras elenergi och fjärrvärme. För ca 5 år sedan började jag jobba som besiktningsingenjör på Kiwa Inspecta. Min roll idag består av kontroller på olika tryckkärl, däribland pannor. Dels kryper jag i kärlen för att kontrollera det tryckbärande skalet, sen testas även alla säkerhetsfunktioner.
Hur ser vardagen ut i rollen som besiktningsingenjör?
Jag besöker olika kunder för att inspektera och kontrollera alltifrån pannor, ångkärl och rörledningar. Det är viktigt att allt fungerar som det ska och är säkert. Hittas brister eller skador måste dessa åtgärdas. Arbetet är fritt där jag planerar mina dagar själv och tar mig mellan olika kunder i Halmstad med omnejd. Rollen är varierande och jag får träffa många olika kunder och verksamheter vilket är något är väldigt givande. Oftast jobbar jag ensam men några gånger om året åker vi till större anläggningar på ett så kallat storstopp. Här kan vi vara uppåt 30 besiktningsingenjörer samtidigt som under någon vecka går igenom en hel anläggning. Detta är roligt eftersom man här får chans att träffa andra kollegor och utbyta erfarenheter med varandra.
Vad tycker du är roligast i rollen?
Att man aldrig blir fullärd! Nya situationer uppstår hela tiden. Ibland kan man komma ut till en ny kund där man ska kontrollera något för första gången. Då får man lita på sina tekniska kunskaper och tidigare erfarenheter för att veta vad man ska göra. Sen kan man alltid ringa en kollega för att be om hjälp. Innan man börjar får man genomföra olika tentor och praktik i alla möjliga projekt så att man känner sig trygg i det man gör från dag ett.
Vilka egenskaper tycker du är viktiga för att trivas i rollen?
Att våga ta plats och tro på sin egen förmåga. Det är viktigt att stå på sig om man exempelvis måste stänga ner en maskin på grund av säkerhetsskäl. Det är flest män som jobbar som besiktningsingenjörer, men kvinnor kan självklart göra ett lika bra jobb!
Hur är Kiwa Inspecta som arbetsgivare?
Jag trivs bra hos Kiwa Inspecta. De vill satsa på personalen och med eget driv och engagemang finns stora utvecklingsmöjligheter framåt.
Är du nyfiken på att lära dig mer om rollen som besiktningsingenjör? Kika in vårt program Kiwa Inspecta för att se om detta kanske är ditt nya framtidsyrke. Just nu har du chans att tillsammans med Academy utbilda dig till besiktningsingenjör på 12 veckor!
Tidigare i år gick Miriam en intensivutbildning i Java på Academy. Idag jobbar hon som Software Engineer på Swedbank. Det var under Miriams tid på en startup som hon fick upp ögonen för programmering och ville lära sig ännu mer. Hör mer om hennes resa här.
Läs merEmma jobbar som servicetekniker på STANLEY Security. Vi ville träffa henne för att höra mer om vardagen inom säkerhetsbranschen och låta henne slå hål på några vanliga fördomar hon stött på.
Läs merSebastian har en bakgrund som produktchef på ett företag som distribuerar elektroniska säkerhetsprodukter. När han ville jobba mer hands-on med IT i en kundcentrerad organisation, blev Salesforce nästa självklara steg i karriären. Hör mer om hur Sebastian förverkligade detta med intensivutbildningen Academy for Salesforce vintern 2019.
Läs merEfterfrågan på kompetens inom automation och digitalisering växer hos Sveriges industriföretag. Men många företag har utmaningar att hitta denna kompetens. Detta är anledningen till att vi återigen startar programmet inom industriautomation, där du kan bli automationsingenjör på 12 veckor. Nyfiken på detta program? Träffa vår lärare Jouni som berättar mer om varför han sökte sig till industribranschen och om hur det är att undervisa på Academy.
Läs merVägen till en karriär inom IT måste gå genom en universitetsutbildning. Eller? Hör Linas väg till sitt drömjobb.
Läs mer