Läs mer om programmet
Läs mer

Sanna: "Därför ska du satsa på en karriär som besiktningsingenjör"

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
"Min roll idag består av kontroller på olika tryckkärl, däribland pannor. Dels kryper jag i kärlen för att kontrollera det tryckbärande skalet, sen testas även alla säkerhetsfunktioner". - Sanna Sandkvist

Sanna Sandkvist brinner för att ständigt utvecklas och att bygga relationer med sina kunder – detta har gjort att hon trivs extra bra i rollen som besiktningsingenjör. Vi träffade henne för att lära oss mer om vad man gör i rollen och varför du som kvinna inte ska tveka att ge dig in i denna bransch.

Hur började du din karriär?

Min pappa jobbade som drifttekniker på ett kraftvärmeverk och det fick mig att bli nyfiken på branschen. Jag började sen själv jobba på ett kraftvärmeverk som drifttekniker och fick då köra och övervaka pannor. En panna är ett tryckkärl där man eldar för att generera ånga, varm- eller hetvatten. Energin från bränslet omvandlas genom pannan och i slutändan produceras elenergi och fjärrvärme. För ca 5 år sedan började jag jobba som besiktningsingenjör på Kiwa Inspecta. Min roll idag består av kontroller på olika tryckkärl, däribland pannor. Dels kryper jag i kärlen för att kontrollera det tryckbärande skalet, sen testas även alla säkerhetsfunktioner.

Hur ser vardagen ut i rollen som besiktningsingenjör?

Jag besöker olika kunder för att inspektera och kontrollera alltifrån pannor, ångkärl och rörledningar. Det är viktigt att allt fungerar som det ska och är säkert. Hittas brister eller skador måste dessa åtgärdas. Arbetet är fritt där jag planerar mina dagar själv och tar mig mellan olika kunder i Halmstad med omnejd. Rollen är varierande och jag får träffa många olika kunder och verksamheter vilket är något är väldigt givande. Oftast jobbar jag ensam men några gånger om året åker vi till större anläggningar på ett så kallat storstopp. Här kan vi vara uppåt 30 besiktningsingenjörer samtidigt som under någon vecka går igenom en hel anläggning. Detta är roligt eftersom man här får chans att träffa andra kollegor och utbyta erfarenheter med varandra.

Vad tycker du är roligast i rollen?

Att man aldrig blir fullärd! Nya situationer uppstår hela tiden. Ibland kan man komma ut till en ny kund där man ska kontrollera något för första gången. Då får man lita på sina tekniska kunskaper och tidigare erfarenheter för att veta vad man ska göra. Sen kan man alltid ringa en kollega för att be om hjälp. Innan man börjar får man genomföra olika tentor och praktik i alla möjliga projekt så att man känner sig trygg i det man gör från dag ett.

Vilka egenskaper tycker du är viktiga för att trivas i rollen?

Att våga ta plats och tro på sin egen förmåga. Det är viktigt att stå på sig om man exempelvis måste stänga ner en maskin på grund av säkerhetsskäl. Det är flest män som jobbar som besiktningsingenjörer, men kvinnor kan självklart göra ett lika bra jobb!  

Hur är Kiwa Inspecta som arbetsgivare?

Jag trivs bra hos Kiwa Inspecta. De vill satsa på personalen och med eget driv och engagemang finns stora utvecklingsmöjligheter framåt.

Är du nyfiken på att lära dig mer om rollen som besiktningsingenjör? Kika in vårt program Kiwa Inspecta för att se om detta kanske är ditt nya framtidsyrke. Just nu har du chans att tillsammans med Academy utbilda dig till besiktningsingenjör på 12 veckor!

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-10-23
Träffa Oscar, vår lärare i C#.NET

Lärarna är extremt viktiga för oss på Academy. Det är dem som pushar, coachar och utmanar våra deltagare varje dag. Men vilka är våra lärare och vad gör de när det inte undervisar på Academy? Vi ställde några frågor till en av dem, Oscar Olsson, som utbildar inom C#.NET.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-10-22
Hur är det att jobba med Salesforce? En av världens främsta CRM-plattformar

Just nu har Academy ett samarbete med Salesforce, där du har möjlighet att utbilda dig på 12 veckor och efteråt jobba med en av världens största CRM-plattformar. Vi pratade med Tine Engberg, som är Salesforce-konsult på Accenture för att höra mer om hur det är att jobba med Salesforce.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-10-15
Marcus tipsar om varför du ska börja jobba på STANLEY Security

Just nu rekryterar vi till ett nytt program i samarbete med STANLEY Security, en intensivutbildning där du blir IT-konsult inom service eller installation på 12 veckor. Marcus Åström har jobbat på STANLEY Security de senaste 11 åren och är nu systemspecialist. Vi träffar honom på kontoret i Linköping och pratar om varför man ska satsa på en karriär inom säkerhetsbranschen.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-10-11
"Det bästa med att jobba inom IT är att det alltid går att lära sig nytt"

Petter lärde sig programmera på 12 veckor med Academys intensivutbildning inom C#.NET sommaren 2017. Idag är han mjukvaruchef och leder ett eget team. Hör mer om hans resa här.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-10-25
Funktionalitet och design lockade Lina till en intensivutbildning i JavaScript

Nu är Academy tillbaka med en andra omgång vårt program i JavaScript. Men varför ska man söka till Academy och varför är just JavaScript så spännande? Vi har träffat alumnen Lina för att höra vad som fick henne att söka! Lina kommer från Eskilstuna och har en masterexamen i företagsekonomi sedan tidigare. Hon har även jobbat på en inköpsavdelning med administrering av masterdata. Sedan några veckor tillbaka har hon jobbat som IT-konsult på ett av Sveriges största telekomföretag.

Läs mer