Du hittar alla våra IT-program här
Läs mer

Ett år efter Academy jobbar Satu som testare

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
På Academy var det var mycket teamwork, aha-upplevelser, hysteriskt skratt och en hel del frustration.

‍Satu är född och uppvuxen i Raisio i Finland och flyttade till Stockholm som 19-åring 2012. Våren 2018 tog hon examen från Academy och idag jobbar hon som testare på ett företag inom försäkringsbranschen. Satu har alltid haft ett intresse för webb och kvalitetssäkring och vi ville höra mer om denna spännande roll.

Hur växte ditt intresse fram för just webb och kvalitetssäkring?

Jag hade egentligen inga tidigare kunskaper inom IT, men intresset väcktes när jag som webbredaktör började jobba nära utvecklare. Under ett möte visade vårt team av utvecklare hur en release av en ny version av vår hemsida gick till. Vår team lead som var ungefär lika insatt i ämnet som mig, kallade det för "det svarta programmet". Då bestämde jag mig för att lära mig mer om "det svarta programmet". Jag hoppade på Academy och gick ett program i Java våren 2018. Efter examen fick jag hoppa in i ett stort projekt på ett fintechbolag där mina uppgifter var att bygga webshopar och integrera dessa med företagets lösningar samt sköta E2E-testningen. Det var ett roligt och lärorikt uppdrag som hjälpte mig att snabbt komma igång med mitt nästa uppdrag där jag nu är anställd som testare.

Vad gör du om dagarna?

Det första jag brukar göra på morgonen är att gå igenom våra loggar för att se om det har hänt något avvikande sedan kvällen innan. Ifall jag ser en avvikelse gör jag en bedömning på om det är något som behöver lyftas med utvecklare och ageras på. Testning är det som är i fokus, men jag tycker att analys är väldigt intressant och har fått ägna tid åt det också. Jag gör en testplan baserat på den user storyn som just då ska testas, stämmer av med utvecklare om de känner sig klara och att koden finns i rätt miljö. Sen börjar det roliga! Jag testar att allt nytt som har byggts fungerar som det ska i testmiljön, att designen ser ut som den ska och att den nya koden inte gjort att något annat på sajten har slutat fungera. Hittar jag något som inte fungerar eller inte uppfyller acceptanskriterierna tar jag upp det med utvecklare för åtgärd.

När vi känner oss klara för att produktionssätta visar vi en demo för resten av avdelningen. Har vi tekniska user stories att dema är det oftast utvecklare som gör det, annars brukar det vara jag från vårt team. Just nu har vi ett större projekt på gång och jag har hjälpt vår backloggägare och UX-designer med idéer om framtida design och funktioner vilket är väldigt roligt.

Hur ser du på framtiden?

Jag trivs jättebra i min roll som testare, och som det känns nu är det inom området som jag vill utvecklas. Jag har ett fantastiskt team och duktiga människor runt omkring mig på företaget så det finns väldigt mycket jag kan lära mig av dem. Det är inte helt uteslutet att jag en dag kommer att starta eget företag då det är något som jag haft i tankarna länge. Inom kvalitetssäkring och test då förstås!

Hur var dina 12 veckor på Academy?

Academy var bland det roligaste jag gjort i mitt liv, men även bland det mest utmanande. Man var aldrig riktigt ledig under hela 12-veckorsperioden, hjärnan jobbade konstant med något. Vissa veckor, som databasveckan minns jag som riktigt tuffa. Då var hela klassen så trött att vi knappt orkade prata på eftermiddagarna. Det var mycket teamwork, aha-upplevelser, hysteriskt skratt och en hel del frustration.

Varför tycker du att man ska söka till något av sommarens IT-program?

Academy ger en chansen att utmana sig själv på ett sätt man troligtvis aldrig gjort tidigare. Lärokurvan är brant och det är roligt att se skillnad från vecka till vecka. Det är tufft och tempot är högt men möjligheterna som öppnas efter det gör att det är helt klart värt alla timmarna man lagt på att lära sig. Att man får spendera dagarna med drivna och modiga människor är såklart värt att nämna också!

Är du nyfiken på en karriär inom IT? Just nu rekryterar vi till flera spännande IT-program. Gör våra urvalstester idag för att säkra din plats!

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-10-25
Funktionalitet och design lockade Lina till en intensivutbildning i JavaScript

Nu är Academy tillbaka med en andra omgång vårt program i JavaScript. Men varför ska man söka till Academy och varför är just JavaScript så spännande? Vi har träffat alumnen Lina för att höra vad som fick henne att söka! Lina kommer från Eskilstuna och har en masterexamen i företagsekonomi sedan tidigare. Hon har även jobbat på en inköpsavdelning med administrering av masterdata. Sedan några veckor tillbaka har hon jobbat som IT-konsult på ett av Sveriges största telekomföretag.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-02-25
12 skäl att satsa på Academy om du vill byta till en karriär inom IT

En karriär inom IT låter spännande, men du kanske undrar varför du borde välja just Academy? Det kan våra alumner svara på! Vi frågade konsulter från tidigare program inom C#.NET och Java om varför de valde att byta karriär genom Academy. Här har vi samlat 12 skäl till varför du ska klicka in och göra urvalstesterna redan idag.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-14
Besiktningsingenjör – inget för den fege!

Inför höstens Academyutbildning av besiktningsingenjörer till Kiwa Inspecta får vi följa med Mattias en dag på jobbet för att lyfta på locket och lära oss vad arbetet innebär.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-12
Andreas har påbörjat resan för att bli automationsingenjör på 12 veckor

Andreas är inne på vecka 2 av utbildningen med inriktning industriautomation. Vi ställde 3 snabba frågor kring hans förväntningar på programmet och hans nya karriärsväg.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-07-24
Q&A med alumnen Dafvid

Dafvid Skoogh har alltid varit teknikintresserad men saknade de tekniska färdigheterna för att kunna bygga och utveckla appar själv. Academy blev startskottet för hans IT-karriär och förutom att jobba med IT utvecklar han just nu en webbapp med två av sina vänner. Vi ville höra mer!

Läs mer