Läs mer

Damirs inre kompass ledde honom till Academy

"Jag skulle enklast beskriva Academy som en guldgruva – En guldgruva som man får obegränsad tillgång till i 12 veckor och man får bara ta med sig en hacka. Man får arbeta väldigt hårt, så hårt man bara kan och vill. Och det man tar ut, får man behålla!"

Damir brinner för optimering och innovation och drömde om att lära sig programmering. Han lade upp en fem års plan där han planerade att läsa kvällskurser vid sidan av sitt dåvarande jobb. Då hittade han Academy, där han på 12 veckor kunde bli IT-konsult. Våren 2016 tog han steget och gick Academys program för att lära sig programmera med C#.NET. Sedan dess har Damir arbetat som konsult och idag jobbar han med front end-utveckling. Vi har träffat honom för att höra mer!

Hej Damir, berätta lite om dig själv!

Jag är 28 år gammal och är en person som satsar mycket på personlig utveckling och arbetar hårt med mig själv. Det kan vara allt från läsning av böcker och kurser på nätet till att hålla en god hälsa och kondition. I min utbildningsbakgrund har jag en civilekonomexamen från Linköpings universitet, där jag under mina studier upptäckte mitt intresse för innovation och effektivisering som sedan följde mig ut i arbetslivet och till stor del präglar mitt arbete idag.  

Vad har du gjort innan Academy?

Jag har tidigare jobbat på Danske Bank i rollen som kredithandläggare, där några av mina uppgifter var att hantera en större mängd befintliga kreditärenden samt inkommande ansökningar. Jag ville självklart som alla andra, göra ett gott intryck och visa vad jag gick för. Jag arbetade mig från ca 5 ärenden per dag till 25, men där nåddes en smärtpunkt. Jag ville hantera ännu fler ärenden per dag. Men här såg jag en brist i systemet som orsakade långa väntetider och stora tidsförluster. Det här stod i vägen för mig att hantera fler ärenden och här bestämde jag mig för att göra en kartläggning. Under två veckors tid började jag sammanställa statistik för hur långa väntetiderna var som jag sedan redovisade för mina chefer. Resultatet visade ungefär två arbetsdagar per månad, vilket motsvarar en arbetsmånad per år. Här tog jag fram en workaround som effektiviserade arbetsprocessen som sedan blev en ny rutin på banken. För mig blev det där och då uppenbart vad det är jag vill göra och vad jag behövde lära mig för att kunna ta mig dit. Jag tror att vi alla har en inre kompass som leder oss i en riktning till det vi önskar att göra. Jag behövde lära mig programmering och då började jag sätta upp en fem års plan på hur jag skulle göra, vilka kvällskurser jag skulle läsa och hur många timmar i veckan jag skulle lägga ner för att lära mig det. Några veckor senare dök ett mejl om Academy upp och där såg jag min chans. Resten är historia!

Under de sista två veckorna på utbildningen hade ni slutprojekt, vad valde du att göra då?

Här fick vi en chans att prova nya och spännande ramverk som vi inte har arbetat med innan samt möjligheten att utveckla något vi verkligen vill utveckla. Där fick jag möjligheten att kombinera alla mina intressen och ge dem fritt uttryck. Innovation och optimering är som sagt det jag gillar att arbeta med mest och jag valde därför att utveckla ett kösystem, något jag sett att det fanns behov av under utbildningen. Min klass var fylld av ambitiösa och hungriga elever som arbetade i ett högt tempo, därför blev det ibland kö för att få prata med läraren. Kösystemet kunde skapa struktur, skära ner på väntetider och som optimerade resursanvändningen. Via kösystemet kunde elever hjälpa varandra för att komma vidare vilket i sin tur frigör mer lärartid för komplexa frågor.

Vad har hänt efter Academy?

Efter Academy kom jag till Academic Works kontor i Linköping där jag fick arbeta med interna projekt och fortsätta lära mig nya ramverk. Därefter började jag på Sekonden, i ett front end-projekt där jag nu har en fast anställning. En stor anledning till varför det har gått så bra för mig är att jag på min första dag på Sekonden fick en mentor som har funnits där som ett bollplank och stöttat mig hela vägen till vart jag är idag. Idag arbetar jag primärt med front end-utveckling inom Angular och trivs jättebra.

Beskriv en vanlig dag på ditt jobb!

En vanlig arbetsdag för mig börjar med ett scrum-möte där vi går igenom vem som gör vad och om någon behöver hjälp eller stöttning. Sedan fortsätter vi med utvecklingsarbetet där vi arbetar i ett team på åtta personer som tillsammans ska leverera en helhetslösning. Vi arbetar ofta på olika delar på samma lösning vilket leder till att vi bollar idéer fram och tillbaka på hur vi bäst kan gå tillväga för att lösa problemen. Jag får även med jämna mellanrum träffa användare i kundens verksamhet för att analysera deras behov, för att sedan hjälpa dem att utveckla bättre verktyg och optimera deras arbetsprocesser. Jag tycker arbetet är väldigt roligt och ständigt utvecklande!

Nu har ju din bror börjat på Academy? Vad kan han förvänta sig?

Jag är glad att min bror har tagit den här fantastiska chansen och kan inte låta bli att skratta lite samtidigt när jag tänker tillbaka på min första dag på Academy. Jag hade en vän som läste C#-programmet terminen innan mig och han beskrev det som det svåraste han har varit med om. Att tempot var extremt högt, att hur mycket man än kämpade och hur långt man än kom att man aldrig kunde bli klar, att det var en konstant uppförsbacke men samtidigt kul. När jag hörde det tänkte jag lite tyst inombords… ”För dig kanske men jag kommer klara det, vänta ska du se”. Men med facit i hand och kan jag bara hålla med om det min vän sa till mig. Själv sa jag samma sak till min bror innan han började och såg att han tänkte samma sak inombords som jag hade gjort. Det visar bara hur svårt det kan vara att tro på möjligheterna och utbildningen innan man har upplevt det på egen hand. Jag skulle enklast beskriva Academy som en guldgruva – En guldgruva som man får obegränsad tillgång till i 12 veckor och man får bara ta med sig en hacka. Man får arbeta väldigt hårt, så hårt man bara kan och vill. Och det man tar ut, får man behålla!

Kanske du, precis som Damir, har en tidigare universitetsexamen men vill omskola dig? Eller du kanske precis tagit studenten och funderar på vad du ska göra i höst? Varför inte ta chansen att utbilda dig till programmerare och få ett garanterat jobb som IT-konsult efter 12 veckor? Just nu är ansökan öppen till vårt program i både Java och C#.NET. Välkommen in med din ansökan redan idag!

Damir Semiz
Damir är en internationell civilekonom från Linköpings universitet med inriktning inom strategi och innovation. Under hans utlandsstudier på Ludwig-Maximilians-Universität i München upptäckte han ett brinnande intresse för utveckling, både när det kommer till företag och honom själv. Efter sin civilekonomexamen fortsatte Damir att söka nya utmaningar och möjligheter för att utveckla sina kompetenser och hittade då sin väg till Academy. Damirs filosofi präglas av orden – where there is a will, there is a way som leder till att han arbetar lika hårt på sig själv som har gör på jobbet.

Mer på temat 

#konsulter-berättar

Nu har du som vill jobba i Göteborg fler möjligheter än någonsin att byta karriär och bli en efterfrågad IT-konsult på 12 veckor! Innan Academy gjorde Ida Ahlström lite av varje, som hon beskriver det själv, men jobbar sedan en tid tillbaka som utvecklare på Collector Bank. Vill du göra samma resa som Ida? Missa inte chansen att söka till höstens Academy program!

Läs mer

Wilhelm Perdahl jobbade som kundtjänstmedarbetare på en storbank när han insåg att det inte var där han ville vara. Det var inte tillräckligt utmanande eller utvecklande vilket gjorde att han valde att säga upp sig utan en egentlig plan på vad han skulle göra därnäst. Trots en ekonomiexamen i ryggen valde han att efter ungefär 6 månader läsa en kurs vid Luleå Universitet inom digital teknik och där förnyades intresset för IT.

Läs mer

Cecilia Girell har precis tagit examen från Javaprogrammet på Academy. Efter att ha jobbat inom modebranschen med marknadsföring och webbdesign ville hon fördjupa sin tekniska kompetens och såg Academy som en effektiv väg till en ny karriär. Nu har hon precis landat sitt första uppdrag som IT-konsult på Schibsted. Här berättar hon om sitt karriärbyte och tipsar om hur man får ut det mesta av en intensivutbildning på Academy.

Läs mer

Pontus Segerstad testade på programmering och blev direkt intresserad. När han såg en annons från Academy var det självklart – han tog ditt pick och pack och flyttade från Linköping till Stockholm för att lära sig programmering och för att byta karriär. Efter 12 veckor flyttade han hem till Linköping igen för att börja sitt nya jobb som IT-konsult på SundaHus.

Läs mer

Adam flyttade från Malmö till Stockholm för att byta karriär och lära sig programmera på 12 veckor. Nu har han flyttat tillbaka och jobbar heltid som IT-konsult på Verisure. Innan han fick upp ögonen för Academy så jobbade han med allt från att vara målare och arkitektassistent till att vara kameraman. Nu senast kommer han från en roll som digitaliseringsansvarig för ett företag i byggbranschen.

Läs mer

Mer på temat 

Heading

This is some text inside of a div block.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Les mer
This is some text inside of a div block.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Les mer
This is some text inside of a div block.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Les mer
This is some text inside of a div block.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Les mer
This is some text inside of a div block.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Les mer