Läs mer om PRG Academy
Läs mer

Att jobba som RPG-utvecklare på Handelsbanken

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office

Antagningen till RPG Academy är öppen och nu har du chans att lära dig programmering i stora, viktiga affärssystem. Vi träffade Jimmy som är RPG-utvecklare på Handelsbanken för att höra mer om hans vardag.

Jimmy, hur kommer det sig att du började med RPG?

Jag gick en utbildning inom Data och Teknik i Linköping där vi läste bland annat C, C# och Java. Men jag hade aldrig tidigare jobbat med RPG utan fick lära mig allt på jobbet. Learning by doing helt enkelt. Jag började min karriär på Tieto och efter sju år började jag jobba på Handelsbanken där jag jobbar idag.

Vad gör man egentligen i rollen som RPG-utvecklare?

Ungefär hälften av min tid ägnar jag åt programmering, resten av tiden går till annat, som drift, problemsökning och support. Vi har en Backlog owner som samlar in uppgifter som ska göras, det kan handla om exempelvis ny funktionalitet eller en ny lagändring. Därefter handlar det mycket om att ta reda på vad man ska göra, det är det som är det kluriga. När man väl vet vad som ska göras är själva programmeringen inte så svår. Det finns operatörer som hela tiden bevakar systemen och om någon incident sker får vi gå in och lösa problemet.  

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?

De kan se väldigt olika ut. Man har flera ärenden aktiva men vanligtvis är det flera av dessa ärenden vi inte kan arbeta med för att vi inväntar svar från andra avdelningar. Det kan exempelvis vara att verksamheten behöver testa någonting och innan detta är gjort kan jag inte gå vidare. Om man jobbar med ett större projekt ingår ofta flera olika delar, såsom utredning, felsökning och programmering och då sitter vi ofta två och två och parprogrammerar. Många av projekten vi jobbar med är långsiktiga och går inte i produktion förrän om ett år, vilket också tillåter oss att jobba väldigt noggrant.

Vad är det roligaste med din roll?  

Det är kul att det finns så mycket att lära sig och att man aldrig blir fullärd när man jobbar på bank. Jag gillar även att dagarna skiljer sig åt och att det inte enbart består av programmering.

Vad tror du är viktigt för att lyckas i rollen som RPG-utvecklare?

Det är egentligen två saker. Det ena är att man måste vara nyfiken, vilja lära sig och vara intresserad av hur system är uppbyggda. Det andra är att man måste vara självgående. En stor del handlar om felsökning, att på egen hand ta fram kraven, förstå hur lösningen borde se ut och senare också programmera det.

Varför borde man lära sig RPG framför andra programmeringsspråk?

RPG är lite av ett missförstått språk, bara för att det funnits länge betyder det inte att man är någon grottmänniska om man kodar RPG. Språket utvecklas hela tiden och blir modernare för varje år som går. De senaste versionerna av språket har mycket mer gemensamt med andra moderna programmeringsspråk än med de tidiga versionerna av RPG, och sedan några år tillbaka finns dessutom moderna utvecklingsverktyg att tillgå. Till skillnad från exempelvis Java och C# som de flesta utvecklare kan, finns det relativt få RPG-programmerare vilket gör att när du blivit fullfjädrad så blir du väldigt eftertraktad eftersom du är mer unik än andra, vilket också leder till att du på sikt kan ställa högre krav på jobb och löneanspråk på ett annat sätt än andra utvecklare.

Varför borde man välja att jobba på Handelsbanken?

Det är främst på grund av stabiliteten. De flesta av mina kollegor har jobbat i många år och har bytt mellan avdelningar. Det är helt enkelt en bra arbetsgivare med goda förmåner. Handelsbanken satsar inte på att byta ut personal utan fokus handlar istället om att lära upp personal och att tänka långsiktigt. Det gör att det finns stora karriärmöjligheter inom banken.

Vill du satsa på en karriär som RPG-programmerare? Gör urvalstesterna till RPG Academy idag!

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-04-03
Konsult på 12 veckor - vad händer sen? Hör vad kunderna säger!

Vilka företag anställer konsulter från Academy och hur kan de jämföras med att anställa från universiteten? Eurostep är en kund som finns i Stockholm och Göteborg som tagit in flera IT-konsulter från Academy och vi träffade Hannah Börefelt, Cheif People Officer, för att höra hur våra konsulter ställs i jämförelse med andra utbildningar.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-05-16
Academys vd Emelie Bernhardsson – en av 101 supertalanger hos Veckans Affärer

Varje år listar Veckans Affärer de 101 vassaste talangerna i näringslivet, där Academys vd Emelie Bernhardsson finns med. Superroligt tycker vi!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-05-08
3 skäl till att bli automationsingenjör med Academy

Är du nyfiken på teknik och digitalisering? Vi listar skälen till varför du borde satsa på en karriär som automationsingenjör via Academy!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-04-30
"Arbeta i en bra miljö med intressanta tekniska utmaningar"

Just nu kan du kan utbilda dig till automationsingenjör med Academy och efter examen har du chans att hamna på uppdrag hos Outotec i Skellefteå. Vi träffade Nils som är team leader hos Outotecs elavdelning för att höra mer om denna spännande roll

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-04-17
Accelerated Learning blev startskottet för Markus livslånga lärande

För ett år sedan tog Markus examen från ett av Academys Accelerated Learning-program. Nu är han tillbaka i Göteborg där han jobbar som en utvecklare på ett stort rederi. Vi har träffat honom för att höra mer om hans karriärsresa.

Läs mer