Läs mer om PRG Academy
Läs mer

Att jobba som RPG-utvecklare på Handelsbanken

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office

Antagningen till RPG Academy är öppen och nu har du chans att lära dig programmering i stora, viktiga affärssystem. Vi träffade Jimmy som är RPG-utvecklare på Handelsbanken för att höra mer om hans vardag.

Jimmy, hur kommer det sig att du började med RPG?

Jag gick en utbildning inom Data och Teknik i Linköping där vi läste bland annat C, C# och Java. Men jag hade aldrig tidigare jobbat med RPG utan fick lära mig allt på jobbet. Learning by doing helt enkelt. Jag började min karriär på Tieto och efter sju år började jag jobba på Handelsbanken där jag jobbar idag.

Vad gör man egentligen i rollen som RPG-utvecklare?

Ungefär hälften av min tid ägnar jag åt programmering, resten av tiden går till annat, som drift, problemsökning och support. Vi har en Backlog owner som samlar in uppgifter som ska göras, det kan handla om exempelvis ny funktionalitet eller en ny lagändring. Därefter handlar det mycket om att ta reda på vad man ska göra, det är det som är det kluriga. När man väl vet vad som ska göras är själva programmeringen inte så svår. Det finns operatörer som hela tiden bevakar systemen och om någon incident sker får vi gå in och lösa problemet.  

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?

De kan se väldigt olika ut. Man har flera ärenden aktiva men vanligtvis är det flera av dessa ärenden vi inte kan arbeta med för att vi inväntar svar från andra avdelningar. Det kan exempelvis vara att verksamheten behöver testa någonting och innan detta är gjort kan jag inte gå vidare. Om man jobbar med ett större projekt ingår ofta flera olika delar, såsom utredning, felsökning och programmering och då sitter vi ofta två och två och parprogrammerar. Många av projekten vi jobbar med är långsiktiga och går inte i produktion förrän om ett år, vilket också tillåter oss att jobba väldigt noggrant.

Vad är det roligaste med din roll?  

Det är kul att det finns så mycket att lära sig och att man aldrig blir fullärd när man jobbar på bank. Jag gillar även att dagarna skiljer sig åt och att det inte enbart består av programmering.

Vad tror du är viktigt för att lyckas i rollen som RPG-utvecklare?

Det är egentligen två saker. Det ena är att man måste vara nyfiken, vilja lära sig och vara intresserad av hur system är uppbyggda. Det andra är att man måste vara självgående. En stor del handlar om felsökning, att på egen hand ta fram kraven, förstå hur lösningen borde se ut och senare också programmera det.

Varför borde man lära sig RPG framför andra programmeringsspråk?

RPG är lite av ett missförstått språk, bara för att det funnits länge betyder det inte att man är någon grottmänniska om man kodar RPG. Språket utvecklas hela tiden och blir modernare för varje år som går. De senaste versionerna av språket har mycket mer gemensamt med andra moderna programmeringsspråk än med de tidiga versionerna av RPG, och sedan några år tillbaka finns dessutom moderna utvecklingsverktyg att tillgå. Till skillnad från exempelvis Java och C# som de flesta utvecklare kan, finns det relativt få RPG-programmerare vilket gör att när du blivit fullfjädrad så blir du väldigt eftertraktad eftersom du är mer unik än andra, vilket också leder till att du på sikt kan ställa högre krav på jobb och löneanspråk på ett annat sätt än andra utvecklare.

Varför borde man välja att jobba på Handelsbanken?

Det är främst på grund av stabiliteten. De flesta av mina kollegor har jobbat i många år och har bytt mellan avdelningar. Det är helt enkelt en bra arbetsgivare med goda förmåner. Handelsbanken satsar inte på att byta ut personal utan fokus handlar istället om att lära upp personal och att tänka långsiktigt. Det gör att det finns stora karriärmöjligheter inom banken.

Vill du satsa på en karriär som RPG-programmerare? Gör urvalstesterna till RPG Academy idag!

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-14
Besiktningsingenjör – inget för den fege!

Inför höstens Academyutbildning av besiktningsingenjörer till Kiwa Inspecta får vi följa med Mattias en dag på jobbet för att lyfta på locket och lära oss vad arbetet innebär.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-12
Andreas har påbörjat resan för att bli automationsingenjör på 12 veckor

Andreas är inne på vecka 2 av utbildningen med inriktning industriautomation. Vi ställde 3 snabba frågor kring hans förväntningar på programmet och hans nya karriärsväg.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-07-24
Q&A med alumnen Dafvid

Dafvid Skoogh har alltid varit teknikintresserad men saknade de tekniska färdigheterna för att kunna bygga och utveckla appar själv. Academy blev startskottet för hans IT-karriär och förutom att jobba med IT utvecklar han just nu en webbapp med två av sina vänner. Vi ville höra mer!

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-07-23
Sanna: "Därför ska du satsa på en karriär som besiktningsingenjör"

Sanna Sandkvist brinner för att ständigt utvecklas och att bygga relationer med sina kunder – detta har gjort att hon trivs extra bra i rollen som besiktningsingenjör. Vi träffade henne för att lära oss mer om vad man gör i rollen och varför du som kvinna inte ska tveka att ge dig in i denna bransch.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-07-17
3 snabba frågor till IT-konsulten Patrik

Sedan Patrik tog examen från Academy hösten 2017 har han hunnit jobba som fullstack-utvecklare, kravställare, testare och SCRUM-master. Här svarar han på tre frågor som rör hans vardag inom IT.

Läs mer