Till programmet här
Läs mer

"Arbeta i en bra miljö med intressanta tekniska utmaningar"

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office

Just nu kan du kan utbilda dig till automationsingenjör med Academy och efter examen har du chans att hamna på uppdrag hos Outotec i Skellefteå. Vi träffade Nils som är team leader hos Outotecs elavdelning för att höra mer om denna spännande roll

Vad jobbar ditt företag med Nils?

Outotec tillhandahåller ledande tekniska lösningar för en hållbar användning av jordens naturtillgångar. Vi arbetar världsomspännande med teknologier, produkter och tjänster inom i första hand metall-, gruv-, och processindustri.

Vi jobbar mycket mot processanläggningar där vi konstruerar och bygger maskiner, rör och utrustningar för att få det till en fungerande enhet. Det som skiljer oss från många andra företag är att vi tar ett helhetsansvar, vi gör inte bara en del i kedjan utan ser till att allt fungerar från början till slut. Vi jobbar ofta mot smältverk där vi projekterar smältugnar, gasreningsanläggningar och vattenreningsanläggningar. Mycket av det vi jobbar med beror på myndighetskrav och arbetsmiljökrav, där våra anläggningar ska förbättra arbetsmiljön och minska farliga utsläpp. Ofta jobbar vi med ett antal projekt samtidigt där de flesta projekten varar i omkring 8-16 månader.

Vad är automationsingenjörernas roll i detta?

Hos oss på Outotec så arbetar en automationsingenjör inom hela eller delar av området EIA, "Electrification, Instrumentation och Automation". Om vi bryter ner dessa delar avser Electrification arbete med elkraftutrustning, det vill säga ställverksdesign, kabeldimensionering, specifikation av elkraftsutrustning, design av nödkraft/reservkraft med mera. Instrumentation avser designarbete för att välja rätt mätinstrument, avgöra passande installation, funktionsspecifikation av maskiner och anläggningar samt även specifikation av reglerventiler. Automation innebär främst att specificera rätt styrsystem med dess komponenter samt att implementera och testa ingående apparaters- och maskiners funktion i styrsystemet.

Om man går Academy så får man en grund inom dessa tre områden och dessutom får man en grund i att framställa de ritningar som krävs för att beskriva maskinerna och anläggningarna med avseende på EIA.

Vilka fler personer finns i teamet då?

Teamet består av konstruktörer, vilka ritar ritningar och konstruerar bland annat elkretsar och el för anläggningar. Vi har projektörer som ansvarar för EIA-delen av projektet, bedömer i stora drag vad som ska byggas, vilken utrustning som ska köpas in och så vidare. Sen har vi även experter inom vardera de olika områdena Electrification, Instrumentation och Automation, och även experter inom mera specifika teknikområden som databashantering, CAD-verktyg mm.

Vad har gjort att du stannat på Outotec sedan 1998?

Vi har väldigt god sammanhållning och det är ett bra arbetsklimat. Det jag tycker är extra roligt med jobbet är att man får utlopp för det man tycker är tekniskt intressant, samtidigt som man får se när det man jobbat med tas i bruk och att det fungerar. Att kunna ta på och se det man slitit för är enligt mig en av de bästa typerna av feedback. Jag har jobbat i 21 år nu åt Outotec och är fortfarande inte fullärd, det finns mycket kvar att lära och många möjligheter.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

När vi tar in en person lägger vi stor vikt vid personlighet och vad den personen drivs av. Till en början kommer man få jobba tillsammans i ett projekt med en senior medarbetare. Under denna tid kommer man kunna se och lära. Därefter kommer man att jobba med enklare uppgifter som med tiden blir mer och mer komplexa. Beroende på personens intresse så kommer vi hitta en plats där den anställde kommer till sin rätt. Vi vet också att 12 veckors intensivutbildning är en begränsad tid där man inte kan lära sig allt. Förväntningarna är i första hand inte på din nuvarande kompetens utan på din motivation samt vilja och förmåga att lära dig detta yrke.

Tycker du rollen som automationsingenjör lockar? Kanske du är Nils nästa kollega på Outotec! Gör urvalstesterna idag för att se om du har vad som krävs för att bli antagen till programmet. Läs mer och ansök direkt på programsiten för programmet.

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-10-25
Funktionalitet och design lockade Lina till en intensivutbildning i JavaScript

Nu är Academy tillbaka med en andra omgång vårt program i JavaScript. Men varför ska man söka till Academy och varför är just JavaScript så spännande? Vi har träffat alumnen Lina för att höra vad som fick henne att söka! Lina kommer från Eskilstuna och har en masterexamen i företagsekonomi sedan tidigare. Hon har även jobbat på en inköpsavdelning med administrering av masterdata. Sedan några veckor tillbaka har hon jobbat som IT-konsult på ett av Sveriges största telekomföretag.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-02-25
12 skäl att satsa på Academy om du vill byta till en karriär inom IT

En karriär inom IT låter spännande, men du kanske undrar varför du borde välja just Academy? Det kan våra alumner svara på! Vi frågade konsulter från tidigare program inom C#.NET och Java om varför de valde att byta karriär genom Academy. Här har vi samlat 12 skäl till varför du ska klicka in och göra urvalstesterna redan idag.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-14
Besiktningsingenjör – inget för den fege!

Inför höstens Academyutbildning av besiktningsingenjörer till Kiwa Inspecta får vi följa med Mattias en dag på jobbet för att lyfta på locket och lära oss vad arbetet innebär.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-12
Andreas har påbörjat resan för att bli automationsingenjör på 12 veckor

Andreas är inne på vecka 2 av utbildningen med inriktning industriautomation. Vi ställde 3 snabba frågor kring hans förväntningar på programmet och hans nya karriärsväg.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-07-24
Q&A med alumnen Dafvid

Dafvid Skoogh har alltid varit teknikintresserad men saknade de tekniska färdigheterna för att kunna bygga och utveckla appar själv. Academy blev startskottet för hans IT-karriär och förutom att jobba med IT utvecklar han just nu en webbapp med två av sina vänner. Vi ville höra mer!

Läs mer