Läs mer om programmet
Läs mer

Academy - en snabb karriärsväg för att bli automationsingenjör

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
Jag tycker det är fascinerande att göra maskiner smarta och att bidra till en effektivare energiförbrukning och minskade utsläpp - Ammar Shah

Ammar Shah är utbildad högskoleingenjör och flyttade till Sverige från Pakistan 2015. Efter intensivutbildningen ”Svenska för ingenjörer” började han leta efter nya jobbmöjligheter. Med Academy utbildade han sig till automationsingenjör på 12 veckor och nu vill han uppmuntra andra att gå samma karriärsväg!

Intensivutbildning med garanterat jobb

”Academy och Academic Work gav mig en möjlighet för att utveckla mina tidigare kunskaper och att komma in på den svenska arbetsmarknaden snabbare”, säger Ammar.

Utbildningen fokuserade både på tekniska delar men även på personlig utveckling i form av självledarskap och kommunikation.

”Utbildningen var intensiv, men rolig. Academy har trevliga lärare och personal som jag lärde mig mycket av”, säger Ammar.

Efter 12 veckors intensivutbildning på Academy blev Ammar anställd hos Academic Work med uppdrag som automationsingenjör på ett specialistföretag inom VVS och HVAC-automation (heating, ventilation, and air conditioning). Idag är Ammar anställd på företaget där han jobbat i drygt två år.  

Varför automation?

När man väljer att automatisera en anläggning gör man det för att göra produktionen effektivare och säkrare, samtidigt som man vill minska energiförbrukningen och öka kvaliteten på det man producerar, förklarar Ammar.

Under sina två år i rollen har Ammar haft flera uppdrag. Just nu jobbar han på ett projekt på ett elkraftverk där han automatiserar ett HVAC-system.

”Det roligaste med projektet är att vi återanvänder värmeenergi från elpannan till HVAC-systemet”, säger Ammar. ”Jag tycker det är fascinerande att göra maskiner smarta och att bidra till en effektivare energiförbrukning och minskade utsläpp”, fortsätter han.

Vardagen som automationsingenjör

I rollen som automationsingenjör jobbar Ammar med de tekniska delarna i ett projekt. En del består av projektering där han utreder och beskriver hur anläggningen ska fungera. Där väljer man vilket styrsystem som ska användas och vilka komponenter som ska ingå.

”Det handlar om att välja den bästa lösningen helt enkelt”, säger Ammar.

En viktig del i Ammars roll handlar om konstruktion och programmering. Här bygger han upp styrsystemet utifrån de specifikationer han fått från projektledaren i teamet. När han programmerar är det inom PLC-programmering där han blandar språken ”Structured Text”, "Function Block Diagram" och "Sequential Function Chart". När programmeringen är slutförd sker en driftsättning där varje detalj i styrsystemet prövas för att säkerställa att anläggningen fungerar som den ska. Här stöttas Ammar upp av automationstekniker med både driftsättning och felsökning.

”Jag tycker om teknik så denna roll är perfekt för mig”, avslutar Ammar.

Vill du också satsa på en karriär inom automation? Sök då programmet automationsingenjör på Academy. 30/6 stänger antagningen och vi har bara några få platser kvar!

Mer på temat 

#aktuellt

Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2018-10-25
Funktionalitet och design lockade Lina till en intensivutbildning i JavaScript

Nu är Academy tillbaka med en andra omgång vårt program i JavaScript. Men varför ska man söka till Academy och varför är just JavaScript så spännande? Vi har träffat alumnen Lina för att höra vad som fick henne att söka! Lina kommer från Eskilstuna och har en masterexamen i företagsekonomi sedan tidigare. Hon har även jobbat på en inköpsavdelning med administrering av masterdata. Sedan några veckor tillbaka har hon jobbat som IT-konsult på ett av Sveriges största telekomföretag.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-02-25
12 skäl att satsa på Academy om du vill byta till en karriär inom IT

En karriär inom IT låter spännande, men du kanske undrar varför du borde välja just Academy? Det kan våra alumner svara på! Vi frågade konsulter från tidigare program inom C#.NET och Java om varför de valde att byta karriär genom Academy. Här har vi samlat 12 skäl till varför du ska klicka in och göra urvalstesterna redan idag.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-14
Besiktningsingenjör – inget för den fege!

Inför höstens Academyutbildning av besiktningsingenjörer till Kiwa Inspecta får vi följa med Mattias en dag på jobbet för att lyfta på locket och lära oss vad arbetet innebär.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-08-12
Andreas har påbörjat resan för att bli automationsingenjör på 12 veckor

Andreas är inne på vecka 2 av utbildningen med inriktning industriautomation. Vi ställde 3 snabba frågor kring hans förväntningar på programmet och hans nya karriärsväg.

Läs mer
Two female coworkers with laptops working together in the lounge area at Bombayworks Stockholm office
2019-07-24
Q&A med alumnen Dafvid

Dafvid Skoogh har alltid varit teknikintresserad men saknade de tekniska färdigheterna för att kunna bygga och utveckla appar själv. Academy blev startskottet för hans IT-karriär och förutom att jobba med IT utvecklar han just nu en webbapp med två av sina vänner. Vi ville höra mer!

Läs mer